enkele uittreksels in de pers
het op een heuveltop gelegen wit muze’um l zweeft als het ware tussen het blauw en het groen
Wat Klantenservice “www.museum-info.be” schrijft over het MUZE’UM L :
MUZE’UM L, LICHT & LANDSCHAP
O 03°07’45” / N 50°55’12”
de aalsterse architect marc van schuylenbergh bouwde met het muze'um L in rumbeke-zilverberg een niet-alledaagse tentoonstellingsruimte, een 'muzeum voor Licht & Landschap'.
het witte, verzonken gebouw ligt ingebed in het glooiende landschap ten zuiden van de stad roeselare, naast villa eksternest, de modernistische villa van architect huib hoste. net als de architectuur van het gebouw is ook het concept van het muze’um L niet alledaags: het is geen tentoonstellingsruimte, maar een ode aan de natuur. met de lichtmeridiaan en de zon als hoofdrolspelers.
muze’um L is gelegen op op exact 03°07’45” ten oosten van 0° lengtegraad greenwich, een ingebeelde noord-zuid lijn die over de zilverberg-site loopt. het gebouw functioneert als een monumentale licht-generator, die deze lokale lengtegraad tot een licht-meridiaan transformeert, waarbij de centrale kunstenaar de zon is. immers als de zon ’s middags op haar hoogst staat, staat ze precies boven die lijn en valt er geen schaduw. in en rond het gebouw zorgt de variërende lichtinval op elk moment van de dag voor een uniek visueel spektakel
de omgeving rond het complex is door het stadsbestuur van roeselare ingekleurd als groene long, zodat het op een heuveltop gelegen wit museumgebouw als het ware tussen het blauw (de lucht) en het groen (het landschap) in zweeft.
een samenwerking met de plaatselijke landbouwers en de creatie van een panoramisch wandelpad geven de beleving op de site verder vorm.
hoewel muze’um L een knappe architecturale constructie is, is het op zichzelf slechts een kader, een context die om concrete invulling vraagt. kunstenaars van divers allooi – beeldhouwers, muzikanten, fotografen, dichters, technici, … – kunnen hun creativiteit er de vrije loop laten. het licht en het landschap staat te hunner beschikking…
een geleid bezoek aan dit bijzondere gebouw is mogelijk iedere dag op afspraak en gratis op zondag van 14:00 - 17:00
( de LICHT-MERIDIAAN-LIJN )
de licht-meridiaan-lijn loopt van noord- tot zuidpool via belgië, frankrijk, spanje, de middellandse zee en noord-afrika.door eigentijdse kunstwerken op deze lijn te plaatsen wil het muze’um L een harmonieus samenspel activeren tussen naties, steden, grondeigenaars en kunstenaars, ter bevordering van een natuurlijke en creatieve schoonheid ( service@museum-info.be )
Er hangt geen enkel schilderij aan de muur en er is ook geen kunst te zien en toch is het een museum. In MUZE’um L is namelijk het licht de ‘artist in residence’.
Opvallend, dat is het minste dat je kan zeggen van het Muze’um L. En net als de architectuur van het gebouw is ook het concept van het museum niet alledaags : het is geen tentoonstellingsruimte, maar een ode aan de natuur. Met de licht-meridiaan als centrale thema. Wie in Roeselare moet zijn, moet beslist eens de Zilverberg oprijden. Dan kom je als vanzelf bij Muze’um L terecht. Het minimalistische betonnen bouwwerk van 10 bij 30 meter ligt pal op de licht-meridiaan. Iedere dag, op de ‘echte’ middag staat de zon enkele ogenblikken loodrecht op deze licht-meridiaan die als een kloof door het museum loopt. Als de zon ‘s middags het hoogst staat, staat ze daar precies boven en valt er geen schaduw. Maar ook op andere momenten van de dag levert de wisselende lichtinval in en rond het gebouw een bijzonder lichtspektakel op. De zon tekent scherpe en continue variërende lichtlijnen op de grond.
Het is gebouw op mensenmaat. Daarom is het niet hoger gebouwd dan 1,8 meter. Naast het licht is ook het landschap rond het museum belangrijk. De ruimte bevindt zich grotendeels ondergronds. Een lichtschacht parallel met de lich-tmeridiaan doorkruist het gebouw en haalt licht naar binnen. De Architect is Aalstenaar Marc Van Schuylenbergh. De bouwheer van het project is Fernand Callebert, een West-Vlaamse kunsthandelaar.
Met de windmuziekinstallatie ‘The Green Floating Light Line’ visualiseert Willy Cauwelier de lichtmeridiaan. Wie tussen de staaldraad heen loopt hoort merkwaardige geluiden. CONTENTIMENTO 18/04/2016
Hoe inspirerend kan licht zijn? Het leidt tot schitterende architectuur zoals de Harpa Concerthal van Olafur Eliasson in Reykjavik. Of tot lichtfestivals in Eindhoven, Brussel of Gent. Of… het is het uitgangspunt voor een bijzonder museum. Een goed bewaard geheim in het glooiende heuvelland bij de Franse grens in West-Vlaanderen, een uithoek van België. Een privaat initiatief dat niets meer of minder is dan een ode aan licht en landschap. En aan kunst en architectuur. Muze’um L, het Roeselaars museum met licht en landschap als muze. WANNDERFUL 19/02/2020
ARTLIGHT-MAGAZINE.COM
EXHIBITION at museum devoted to light
KUNSTPROJECT ROND LICHTMERIDIAAN
Focus-WTV Nieuws 22 juli 2016
EEN NIEUWE ARCHITECTUURPAREL
De Standaard 21 september 2014
DE BEWONDERING VAN HET ZONLICHT
Weekend Knack // oktober 2014
DE ZON ALS KUNSTENAAR / THE SUN AS ARTIST
Krant van West-Vlaanderen // 03/10/2014
MUZEUM L OPENT IN ROESELARE / OPENING IN BELGIUM
Focus-WTV // 24/09/2014
http://www.focus-wtv.be/nieuws/museum-l-opent-roeselare
AALSTENAAR ARCHITECT VAN MUZEUM L / ARCHITECT FROM AALST
Het Laatste Nieuws // 23/09/2014
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-oosterzele/aalstenaar-architect-van-muzeum-l-a2061154/
AT CLEAR SKY . . .
MUZE'UM L : LIGHT AND LANDSCAPE: SUNLIGHT AS ARTWOK
MUZE'UM L: A POWERFUL CATALYST
zie verder: http://www.glassismore.com/core/content.php?&option=viewitem&id=42&rd=838&le=120
NOUVEAU MUSÉE MADE IN FLANDRES
Verre & Création // No76 - septembre 2014